fbpx

Gårdsbutiker

Att gå in i en mysig gårdsbutik, botanisera bland närodlade godsaker och sedan laga en smakexploderande middag av dem skapar en rustik känsla hos de flesta av oss. I Helsingborg och regionen finns det mängder av gårdsbutiker att välja mellan. Här kan du läsa mer om tio av dem.
Vi har också satt ihop en karta till dig som vill åka på ”gårdsbutiksrundtur”. 

1. Sofiero gård

På Sofiero Gård finns ett bageri och en gårdsbutik; Brödkultur 2.0 samt Odlat & Utvalt. Här kan du fika på plats eller köpa med dig bröd, grönsaker och annat gott hem. Läs mer om Sofiero Gård.

2. Vikentomater

Vikentomater har fler än 100 olika sorters tomater i sitt sortiment, alla odlat i de egna växthusen. Förutom tomater finns här bär, örter, gurka och ett mysigt café där du kan sitta ner för en fika. Missa inte de lördagar när de har svenska stjärnkockar på besök! Läs mer om Vikentomater.

3. Höganäs saluhall

Att kalla Höganäs saluhall för en gårdsbutik är egentligen fel, för den är mycket större än så. Här finns stenugnsbakat bröd, marmelader, närproducerat kött, grönsaker efter säsong, smakrika ostar och mycket annat. Läs mer om saluhallen.

4. Larsviken

Potatis är Larsvikens passion! Här odlas massor av olika sorters potatis som sedan förädlas till bland annat chips. I deras gårdsbutik hittar du grönsaker och delikatesser från den egna gården och från andra svenska odlare.
Läs mer om Larsviken.

5. Bonnarps Hjortgård

En gård med viltkött i fokus. Gården föder upp, slaktar och mörar allt kött på plats. Mer närproducerat än så blir det inte! I butiken kan du köpa bland annat älg, hjort, vildsvin och fasan men också kryddor och andra delikatesser. Läs mer om Bonnarps Hjortgård.

6. Tomatens Hus

I mysiga Wallåkrabygden ligger Tomatens Hus där det odlas, ja du gissade rätt, tomater! Men inte bara det. Du kan även hitta plantor, gurka, örter, bröd, chili, marmelad och massor av andra godsaker. Mitt över vägen ligger Miss Alice, restauranger som använder råvaror från odlingen. Missa inte deras tomatpaj! 
Läs mer om Tomatens Hus.

7. Flädergården i Täppeshusen

Pia och Magnus som driver Flädergården lever av det gården producerar, och det som blir över utgör basen i gårdsbutiken. Allt du köper här är giftfritt och allt kött kommer från djur som fötts upp på gården. Flera av deras samarbetspartners är välkända svenska kockar, som Tareq Taylor och Paul Svensson. 
Läs mer om Flädergården.

8. Skånehill Gård

Skånehill är gården med egna sprötthöns, naturbetande lamm, biodling och bryggeri. I butiken hittar du ägg, hemkokta marmelader, senap, honung, lättöl, lammskinn och en hel del annat. Det mesta kommer från gårdens egen produktion men även från andra lokala producenter. Läs mer om Skånehill.

9. Kullamust

I den lilla byn Mjöhult, mellan Viken och Utvälinge, på Kullahalvön hittar du Kullamust. Här sträcker äpppelodlingarna ut sig över landskapet och du hör klirret från flaskor som fylls med nypressad must. I butiken kan du sitta ner och njuta av kaffe och hembakade kakor innan du spanar in det stora mustsortimentet. 
Läs mer om Kullamust.

10. Bjärhus

Hos Bjärhus Gårdsbutik hittar du delikatesser som produceras av kött från de kor och lamm som levt hela sitt liv på gården. Köttet förädlas och blir till goda korvar och andra kalla delikatesser. Som fårfiol och Mormor Annies korv, till exempel. Här finns också ett stort utbud närodlade grönsaker och andra produkter som marmelad och sylt. Läs mer om Bjärhus.