fbpx

Utflykter

Helsingborg är en fantastisk utgångspunkt när du vill ge dig ut på äventyr, stora som små. Kanske börjar äventyret redan på färjan över sundet, mot konst och gemyt i Danmark. Eller kanske behöver du en paus från stadsbruset och beger dig ut i naturen till Söderåsens lugn eller det vilda Kullaberg. Från Helsingborg tar dig enkelt till regionens guldkorn.

Keramikbygden

Nordvästra Skåne är känd som Sveriges keramikbygd. Här finns många keramiker, krukmakerier, skulptörer och hantverkare som förvandlar leran till fantasifulla och användbara ting. Keramikerna jobbar kreativt med formgivning, färger, glasyr och produktionssätt vilket ger unika produkter. Du är välkommen att besöka vissa ateljéer och verkstäder för att se hur olika föremål växer fram samt besöka utställningslokaler med möjlighet att köpa keramik. 

Wallåkra stenkärlsfabrik

I den 150 åriga fabriken tillverkas klassiska krukor & krus på traditionellt vis. Saltglaserade brunbrända krukor, ett signum för nordvästra Skåne. I Den vackra kulturhistoriska miljön kan man följa tillverkningen från lerhantering till färdig produkt. I det gamla magasinshuset inryms idag en krog där man kan stanna upp och berika besöket med en smakupplevelse. Fabriken ligger vackert inbäddad i Rååns dalgång ett stenkast från Naturreservatet Borgen. Läs mer om Wallåkra stenkärlsfabrik.

Mölle krukmakeri

Alldeles vid hamnen i pittoreska Mölle med Kullaberg i blickfånget ligger detta lilla genuina krukmakeri som gör bruksgods till användning i vardagen. Besök gärna caféet och orangeriet med godsaker och underhållning emellanåt. Läs mer om Mölle krukmakeri.

Kullabygdens keramik

Mitt i vackra Kullabygden, strax utanför Höganäs finns Kullabygdens Keramik. Här har Peter Nilssons familj i fyra generationer sålt och tillverkar keramik i mer än 100 år. Besök både gårdsbutik och krukmakeri. Läs mer om Kullabygdens keramik.

Raus stenkärlsfabrik

Ligger i Raus utanför Helsingborg och har Sveriges äldsta stenkolsugn i bruk. Proffsiga keramiker arbetar med traditionellt bruksgods och krukor i verkstaden. Även butik och café. Firade 100 år 2011 med en ny konsthall för den japanska actionkonstnären Yoshio Nakajima, som tillsammans med familjen, driver stenkärlsfabriken. Läs mer om Raus stenkärlsfabrik.

Helsingör med omnejd

På endast 20 minuter tar du dig med färja från Helsingborg till Helsingör. Väl på danska sidan finns något för alla smaker. Du tar med fördel en promenad i de pittoreska kvarteren, botaniserar bland de mysiga butikerna och njuter av en “pölse” eller glass på torget. Avstånden är korta och du når ett flertal sevärdheter till fots, medan du enkelt tar tåget till attraktioner runt omkring.

Kronborg slott

Kronborg är känt för sitt enastående läge, Nordens största riddarsal och den vackra slottskyrkan. Här möter du historien om den nationella hjälten Holger Danske i de mörka kasematterna, och lär dig mer om slottets roll i Shakespeares drama Hamlet. Varje sommar går det att se teater på Kronborg under den populära  Shakespeare Festivalen. Läs mer om Kronborg slott.

Kulturværftet

Helsingörs nya kulturhus är inrymt i det gamla skeppsvarvet, 10 minuters promenad från färjeterminalen. Det rymmer bland annat varvsmuseum, barnkulturcenter och bibliotek. Byggnadens arkitektur är värt ett besök i sig, men här finns också spännande utställningar, konserter och andra evenemang året runt. I Restaurangen – Spisehuset – serveras mat med ekologisk touch. Läs mer om Kulturværftet.

Louisiana – Museum of Modern Art

Danmarks världsberömda moderna konstmuseum ligger bara 9 km söder om Helsingör. Här finns en stor permanent samling av internationell och dansk konst. En fantastisk skulpturpark med utsikt över Öresund och en populär restaurang. Läs mer om Louisiana.

Kullaberg

Äventyr. Vad sägs om tumlarsafari, bergsklättring, surfing, dykning, skärmflygning, kajak och segling. Eller golf, grottvandring, besök på vingård, fiske, ridning, drakflygning och vandring.Ta en biltur längs med kusten norrut från Helsingborg mot Kullahalvön. Väl framme hittar du de pittoreska fiskelägena Mölle och Arild där du kan njuta av det goda livet. Det vackra läget har genom århundradet lockat konstnärer såväl som badturister.

Längst ut på Kullahalvön ligger naturreservatet Kullaberg med mycket att göra för den aktiva. Vattnet längs kusten är en del av naturreservatet och det marina livet är speciell här då bräckt vatten möter saltvatten. Klippformationerna är mäktiga och mäter vid högsta punkten 187 meter över havet.

Några av de många vandringslederna går till Lars Vilks konstverk Nimis och Arx. Den första är en skulptur av drivved från naturreservatet som vid vissa ställen mäter 100 meter i längd och 25 meter i höjd och den andra är en skulptur av 150 ton stenbumlingar och betong. Känd också är Kullens fyr som ligger på naturreservatets yttersta tipp och är Sveriges högst belägna och ljusstarkaste fyr.

Du kan hyra utrustning såsom fiskespön, drake, inlines, klätterutrustning och undervattenskamera av Hyrsport som ligger i Mölle hamn och har öppet sju dagar i veckan hela sommaren. Mölle ligger 36 km från Helsingborg i Höganäs kommun.

Läs mer om aktiviteterna som anordnas av Kullabergsguiderna.

TIPS! Gör ett stopp på Beredskapsmuseet på väg till Kullaberg. Det är Sveriges enda museum bevarat i en underjordisk försvarsanläggning från andra världskriget. Både häftigt och intressant! Läs mer om Beredskapsmuseet.

Båstad & bjärehalvön

På Bjärehalvön kan du komma nära naturen på Hallandsåsen, hitta magnifik utsikt på de dramatiska klipporna på Hovs Hallar, finna stillhet på någon av de många klapperstens- och sandstränderna eller leva jetsetliv i sommar- och tennisstaden Båstad.

Missa inte Italienska vägen genom ett vackert och kuperat landskap om du kör bil. Ta med dig kamera och picknick. Strax utanför Båstad, uppför en backe, har du vykortslik utsikt över Laholmsbukten. Solnedgången är speciell året om.

Bjärehalvön har gjort sig känd för sina potatisåkrar och det är inte sällan som den första nypotatisen för säsongen levereras härifrån. Grönsaker, kött och potatisvodka är småskaligt närproducerat och ger en känsla av kärlek och kvalité när du besöker en av de många gårdsbutikerna.

Varje sommar spelas den stora tennisturneringen Swedish Open i Båstad. I staden finner du ett tennismuseum som tar dig med på en spännande resa genom 120 år av svensk tennishistoria. Mitt i Båstad hittar du textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms vävateljé som får prestigefyllda uppdrag att tillverka innovativa mönster till mattor och draperier.  Under din vistelse har du möjlighet att även göra ett besök i den världsberömda operasångerskan Birgit Nilssons barndomshem i Svenstad som numera är ett museum.

I Torekov hittar du deras pittoreska hamn som ligger längst ut på Bjärehalvön. Hamnen kantas av många små restauranger som serverar fantastisk mat och du bör inte missa att köpa dig en mjukglass på kajen. Från Torekov går det ut färjor till Hallands väderö som tar 20 minuter att åka över. Här finner du ett magiskt vackert naturreservat; sandstränder, sälar som lapar sol på klippor, vitsippor, vildäpplen och ek- och bokskog.

Läs mer om Båstad.

Ven - pärlan i Öresund

Tycho Brahes ö mitt i Sundet mellan Danmark och Sverige tar man sig till via båt från Landskrona. Sommartid också från Råå i Helsingborg. Lämna bilen på fastlandet och hyr en cykel där färjan lägger till, det finns 1200 att välja mellan!

Trampa runt bland öns alla sevärdheter som de branta Backafallen, S:t Ibbs kyrka från medeltiden, Spirit of Hven whiskeydestilleri, konstnärsateljéer och gårdsbutiker. Missa inte ett besök på Tycho Brahe-museet som ger en bra inblick i astronomens händelserika år på ön. Kul för alla åldrar!

Läs mer om Ven på landskrona.se eller upplevven.se.

Söderåsen - skånsk vildmark

I nordvästra Skåne breder nationalparken Söderåsen ut sig med magnifika bokträd. Åsen, som är ett populärt utflyktsmål, sträcker sig ut över 4 kommuner: Bjuv, Klippan, Svalöv och Åstorp. Skåneledens Ås till Åsled följer Söderåsens raviner och dalgånger hela vägen från Åstorp till Röstånga vilket utgör 140 km vandringsled.

Nationalparken har ett informationscenter och naturum i Skäralid där du kan finna flera kortare slingor runt en ravin. En annan entré till nationalparken finns i Röstånga. Runt Skärdammen finns även en ramp anpassad för rörelsehindrade på 800 meter. Skånes högsta punkt, 212 meter över havet, finns i Magleröd. Från Helsingborg till Skäralid från  är det 4,5 mil.

Läs mer om Söderåsen.