Foto: Freddy Billqvist

Öppet Rådhus i Helsingborg

Helsingborgs stad vill öppna Rådhuset för både helsingborgare och andra besökare. Därför arrangeras regelbundet öppet hus och guidade turer. Passa på vid dessa tillfällen – under övriga tider är Rådhuset stängt för allmänheten. 

Öppet hus under 2018

– 1 december
– 15 december

Rådhuset kommer vara öppet vid dessa datum klockan 10:00–14:00. Du kan då få personlig guidning. De guidade turerna startar vid entrén från Drottninggatan 2, därifrån blir du visad rätt av personalen.

Du har också möjlighet att gå runt i huset med hjälp av appen Guide Helsingborg. Även du som inte är på plats kan använda appen och uppleva Rådhuset hemifrån. 

Bilden föreställer vigselrummet i Helsingborgs rådhus. Här syns vigselbordet och det stora konstprydda fönstret.

Vigselrummet. 
Foto: Freddy Billqvist

Kommunfullmäktigesalen i Helsingborgs rådhus.

Kommunfullmäktigesalen.
Foto: Freddy Billqvist

Entrén.
Foto: Freddy Billqvist

Mer information om Rådhuset

Helsingborgs ”nya” rådhus invigdes 1897. Det är ritat av Alfred Hellerström som vunnit en arkitekttävling med sitt förslag. Stilen är nygotisk. Det gamla Rådhuset låg där Magnus Stenbock-statyn står idag. Det var en ganska liten byggnad och som inte ansågs tillräckligt representativ när staden expanderade och utvecklades i slutet av 1800-talet. När huset var nytt och en bra bit in på 1900-talet rymdes här förutom stadens organisation också polisen och brandkåren. Idag sitter stadens kommunalråd och en del av stadsledningens tjänstepersoner i Rådhuset.

Rådhuset är väldekorerat med konst och konsthantverk från 1890-talet, på både utsidan och insidan. Det kanske kan vara anledningen till att det är en av stadens mest instagrammade byggnader? Glöm inte att ta en egen bild när du är där!