fbpx

En dag utomlands

På endast 20 minuter tar du dig med färja från Helsingborg till Helsingör. Väl på danska sidan finns något för alla smaker. Du tar med fördel en promenad i de pittoreska kvarteren, botaniserar bland de mysiga butikerna och njuter av en “pölse” eller glass på torget. Avstånden är korta och du når ett flertal sevärdheter till fots, medan du enkelt tar tåget till attraktioner runt omkring.

 

Tura

Har du varit i Helsingborg tidigare har du säkert hört uttrycket att ”ta en tura”. Men vad betyder det egentligen? Det är ett lokalt uttryck för att ta färjan över sundet utan att hoppa av i Helsingör. Man åker alltså fram och tillbaka flera gånger, och passar på att njuta av ”två röda och en grön” (dvs två danska pölser och en Turborg Grön) samtidigt. Men det finns absolut ingenting som hindrar dig från att hoppa av i Helsingör efter en enkelresa. Så länge du lovar att åka tillbaka ett par timmar senare dvs. 

Kronborg slott

Kronborg är känt för sitt enastående läge, Nordens största riddarsal och den vackra slottskyrkan. Här möter du historien om den nationella hjälten Holger Danske i de mörka kasematterna, och lär dig mer om slottets roll i Shakespeares drama Hamlet. Varje sommar går det att se teater på Kronborg under den populära  Shakespeare Festivalen. Läs mer om Kronborg slott.

Danmarks sjöfartsmuseum

På avstånd är det nästan osynligt, men under marken i den historiska hamnstaden Helsingör och som granne till Hamlets majestätiska Kronborg Slott ligger Danmarks sjöfartsmuseum, M/S Museet for Søfart. Här får man uppleva ett av de senaste årens mest spektakulära danska nybyggen. Läs mer om Danmarks sjöfartsmuseum.

Museet för sjöfart och Kronborg slott

Kulturværftet

Helsingörs nya kulturhus är inrymt i det gamla skeppsvarvet, 10 minuters promenad från färjeterminalen. Det rymmer bland annat varvsmuseum, barnkulturcenter och bibliotek. Byggnadens arkitektur är värt ett besök i sig, men här finns också spännande utställningar, konserter och andra evenemang året runt. I Restaurangen – Spisehuset – serveras mat med ekologisk touch. Läs mer om Kulturværftet.

Louisiana – Museum of Modern Art

Danmarks världsberömda moderna konstmuseum ligger bara 9 km söder om Helsingör. Här finns en stor permanent samling av internationell och dansk konst. En fantastisk skulpturpark med utsikt över Öresund och en populär restaurang. Läs mer om Louisiana.