5 tips på smakfulla platser

Mat & Dryck

I Helsingborgsregionen trivs de småskaliga odlarna och handlarna. Här finns gott om små gårdsbutiker, restauranger, fik, bryggerier och barer för dig att besöka. Välkommen till en av Sveriges hetaste matdestinationer.

5 tips på smakfulla platser

  • Helsingborg är en av Sveriges krogtätaste städer och inrymmer mänger av välrenommerade restauranger. Många av dem har placeringar högt upp i White Guide; Sofiero Slottsrestaurang, Fridas, Gastro och La Petite. Vi kan dessutom stoltsera med Koppi, ägt av svenska baristamästaren Anne Lunell, och Chocolatte, som är världsmästare med två av sina praliner. Mikrobryggerierna Helsingborgs Bryggeri och Brewski sätter staden på öl-kartan. Behöver vi säga att det finns mycket gott att smaka på i Helsingborg?

 

  • I Kullabygden ligger producenterna och gårdsbutikerna tätt. Här föds upp lamm på Kullalamm, odlas sparris på Kullasparris, skördas tomater på Vikentomater och bryggs öl på Höganäs Bryggeri. Höganäs Saluhall samlar en del av godbitarna från regionen, som du kan köpa med dig hem. Eller njut av dem under lunchen i saluhallens matsal. Vad har Grand Hotel i Mölle, Rusthållargården, Rut på skäret och Strand Hotell gemensamt? De är alla en del av White Guide, och använder gärna råvaror odlade och plockade runt knuten.

 

  • Ven är klimatet så milt att durumvetet trivs och frodas. Hvens Durum bakar sedan bröd och bakverk samt gör pasta av vetet. Snacka om lokalproducerat. Här odlas även korn, som förvandlas till öns egen whisky med namnet Spirit of Hven. Deras Sankt Claus utsågs till årets whisky 2015 av Whisky Advocate. Hoppa av den klassiska gula Ven-cykeln i hamnen, njut av gräddglassen och köp med dig några nyrökade sillar hem. En stor kulinarisk värld på en liten ö.

 

  • I den skånska myllan, och med vår långa växtsäsong, trivs druvor förträffligt. De blir både rött-, vitt-, och rosévin, men även bubbel. Besök gärna någon av de vingårdar vi har i regionen. Arilds vingård, Kullahalvöns vingård, Vejby vingård, Södåkra vingård, Aplagårdnes vinhus, Villa Mathilda och Vingården i Frillestad lär dig mer om hantverket bakom ett riktigt bra vin.

 

  • Hos oss föredrar vi hembakat. En del av våra producenter gör allt ekologiskt, andra endast av råvaror från de närmsta grannarna. Några finns vid havet, en del i städerna, andra i byarna eller mitt ute på landet. Här samsas White Guide fik som Flickorna Lundgren i Arild med Helsingborgs 50-tals diner Ebbas. På Ven hittar du Café Tycho Brahe, i Båstad Solbackens Wåffelbruk och Café Utsikten. Klåveröds Café, Koppi i Helsingborg, Vildrosor & Höns i Perstorp, Krapperups Kaffestuga. Ja, vi tror du förstår. Vi gillar fika.