5 tips på kulturella platser

Kultur

Hos oss har det alltid funnits en stark känsla för kultur, form och design. Besök krukmakerier, skulptörer och formgivare med möjlighet att köpa något fint med dig hem. Efter ett besök på Dunkers kulturhus och Fredriksdal i Helsingborg så råder vi dig att åka till Kullabygden och besöka Höganäs Keramik. En klassisk del av svensk lergodstillverkning.

5 tips på kulturella platser

  • Dunkers Kulturhus ligger alldeles intill vattnet i Helsingborgs Norra hamn. Huset rymmer stads- och kulturhistoriska utställningar, konst, dans, musik och teater. Byggnadens arkitekt är Kim Utzon, son till arkitekten som ritade operahuset i Sydney. Dunkers är en pendang till Kronborgs slott på andra sidan Öresund. De djupa fönsternischerna är spegelbilder av slottets. Här kan du även njuta av en bit mat i restaurangen eller bistron.

 

  • Höganäsgruppen formar lera för hand och bränner den i 1260 grader i ugnarna i Höganäs. Leran blir till skålar, koppar, vaser och mycket mer. Varje föremål skapas omsorgsfullt för hand och är unikt i sitt uttryck. Butiken huserar i de gamla anrika produktionslokalerna för saltglaserad höganäskeramik. Väl värt ett besök.

 

  • Landskrona konsthall är en av Skånes vackraste konsthallar och utställarnas favorit. Med sina stora fönsterväggar och sitt konkreta formspråk smälter konsthallen in i den omgivande parken. Landskrona konsthall byggdes 1963 till Landskronas 550-års jubileum som utställningshall för industridesign. Hallen är ritad av arkitekterna Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke och är den enda byggnad som fick vara kvar i Slottsparken efter jubileets slut. Utanför konsthallen finns en skulpturpark med 20 verk av 19 konstnärer.

 

  • I Wallåkra Stenkärlsfabrik tillverkas klassiska krukor & krus på traditionellt vis sedan 150 år tillbaka. Saltglaserade brunbrända krukor, ett signum för nordvästra Skåne. I den vackra kulturhistoriska miljön kan du följa tillverkningen från lerhantering till färdig produkt. Fabriken ligger vackert inbäddad i Rååns dalgång ett stenkast från Naturreservatet Borgen. I det gamla magasinshuset inryms idag en krog där du kan stanna upp och berika ditt besök med en smakupplevelse.

 

  • Fredriksdal Museer och Trädgårdar är ett Skåne i miniatyr! Förutom parkerna, rosariet, och köksträdgården finns här flera gamla hus och byggnader att beskåda. De flesta av dem är inköpta runt om i skåne och inflyttade på området. Bland annat kan du se hur ett helt kvarter i Helsingborg såg ut förr i tiden. Under högtider kan du få en inblick i hur gamla tidens firande av jul och påsk såg ut. Med hösten dyker även Mikaeli marknad upp på Fredriksdal, med sina rötter från medeltiden. Runt bland marknadsgästerna strövar tidstypiska pigor och drängar som berättar om hur Mikaeli-marknadsfirandet såg ut längre bak i tiden. Du kan även passa på att åka häst och vagn!