5 tips på gröna platser

Trädgård

Vi är stolta över att husera Europas vackraste park. År 2012 fick Sofiero slott & slottsträdgård den fantastiska utmärkelsen, och parken är än idag lika vacker. Men hos oss hittar du även mycket annat. Allt från orangerier till kolonier och anlagda trädgårdar. Små trädgårdspärlor och stora parker. I vilken täppa hittar du din inspiration?

5 tips på gröna platser

  • Sofiero slott med sin romantiska park är ett populärt utflyktsmål. Parken är kanske mest känd för sin makalösa rhododendronblomning på våren då 5 000 (!) buskar blommar. Under 2016 fyller Sofiero 150 år, det firas med ett stor jubileumsår! Bland annat kommer det anläggas en jubileumsträdgård, som framöver blir en permanent del av parken. Strosa längs gångarna, besök melonhuset eller titta in i orangeriet

 

  • Krapperup slottsträdgård har en historia som går tillbaka till 1600-talets barockanläggningar. En del har hänt sedan dess, parken har förändrats och förnyats med tiden och är idag en landskapsträdgård. Trots det kan du beskåda blomsterprakt i rosengården och perennrabatterna, samt njuta av den vackra miljön vid slott och vallgrav.

 

  • Rothoffs koloni i Landskrona är landets enda kolonimuseum. Den lilla grönmålade stugan byggdes av familjen Rothoff år 1903. Möbleringen är intakt sedan byggnadstiden och stugan huserar en liten utställning om koloniområdets historia. Perenner och rosor på framsidan, grönsaksland och kryddväxter på baksidan. Citadellkolonierna är landets äldsta bevarade koloniområde och ligger på Landskrona citadells gamla befästningsvallar. Alla de 122 lotterna stoltserar med blomsterprakt och snickarglädjehus.

 

  • Norrvikens trädgårdar är en Sveriges vackraste. Trädgården hittar du strax utanför Båstad. Med vidunderlig utsikt över Laholmsbukten njuter du av sju olika stilträdgårdar, alla samlade runt vackra Villa Abelin. Villan har fått sitt namn av trädgårdens grundare och förste ägare Rudolf Abelin, som öppnade Norrviken år 1920. De olika rummen i trädgården består av den italienska barockträdgården, renässansträdgården, klosterträdgården, den orientaliska trädgården, den japanska trädgården och dessutom en stor fruktträdgård. Från början bestod denna av 5000 fruktträd och över 200 äpple- och päronsorter! Idag är utbudet något mer selektivt, och fokus ligger istället på njutning och avkoppling genom såväl natur som evenemang. Välkommen att hitta din favorit bland trädgårdsrummen!

 

  • Fredriksdals trädgårdar och museer är Sveriges näst största friluftsmuseum. Den stora egendomen köptes upp av Oscar Trapp år 1898. När Oscar dog 1916 skänkte hans fru Gisela Trapp egendomen till Helsingborgs kommun. På Fredriksdal finns rosarium, engelska och franska parker, en köksträdgård och mycket mer. Bland annat hus och gårdar som köpts flyttats in intakta i parken.